Mindfulness

Het leven is niet altijd een rustig riviertje dat schittert in de zon. Stress, piekeren, angst, verlies, verdriet, boosheid en onrust horen onlosmakelijk bij het leven. Soms is het leven woelig en onvoorspelbaar.

 

Mindfulness is een wetenschappelijk onderbouwde aandachtstraining die vaardigheden leert om bewuster en meer flexibel met situaties om te gaan . Het gaat op een training in focus en bewustzijn die kan helpen om piekeren, stress en onrust te reduceren.

 

Via meditatie, oefeningen en gesprekken leer je om te verbinden met jezelf en de rust en helderheid in je jezelf te vinden. Mindfulness verwijst doorgaans naar het 8 weken-programma van John Kabat-Zinn maar is in de eerste plaats een bejegeningswijze, een manier van omgaan met jezelf, anderen en je omgeving. Mildheid, respect en open aandacht vormen de basis.

 

Mindfulness is dus geen crisismanagement of psychotherapie maar wel een training in focus en aandacht. Mindfulness vraagt oefening en inspanning en is geen wondermiddel. Er wordt gevraagd om ook thuis te oefenen en meditaties of korte stilte-momenten in te lassen. Op die manier leer je op een andere manier om te gaan met dagdagelijkse situaties die voor onrust zorgen of meer complexe situaties van conflict, verlies en stress.